A nagykanizsai kajak–kenu sportág története


A kajak–kenu sport nagykanizsai alapítója a Kanizsa Bútorgyár 1976-ban, Kanizsa Bútorgyár SE kajak–kenu szakosztályaként. Alapító edző Héder István, aki 1976-tól közel 30 évig volt vezetőedzője a szakosztálynak. Munkássága során, több magyar bajnoki címet szereztek versenyzői, akik közül többen különböző korosztályok utánpótlás válogatottjai lettek.

Az alapítást követően edzőként csatlakozott a szakosztályhoz Farkas János, aki 1988-ig végzett edzői feladatokat és nevelt magyar bajnok kajakosokat és kenusokat. A szakosztály kezdetben egy régi leselejtezett bútorszállító kamion pótkocsijában működött, mígnem 1980-81-ben megépült a bútorgyár által és a Magyar Kajak–Kenu Szövetség anyagi támogatásával a mai napig is használt klubépület. A klub szakosztályvezetői tisztségét a 80-as években Hederics Antal látta el, aki odaadó munkájával járult hozzá, hogy a szakosztály ezen időszakban utánpótlás szinten számos sikert ért el az országos versenyeken. Ezen időszakban segédedzői feladatokat Szendrői Ottó (aki napjainkban is klubunk tagja) és Fenyvesi János láttak el.

1990-ben a Kanizsa Bútorgyár megszűnését követően a Rotary Rt. vette át a szakosztály működtetési feladatait, melyet 1995-ig látott el. A Rotary Rt. szerepvállalásának köszönhetően a szakosztály ismét a 80-as években megszokott eredményességgel szerepelt az országos utánpótlásversenyeken, több magyar bajnoki címet szereztek és számos érmes helyezést értek el. 1992-ben a szakosztály fiú serdülőcsapata az országos ranglista 3. helyén zárt, megelőzve megannyi nálánál jóval nagyobb létszámú egyesületet.

A Rotary Rt. sportágból való kiszállását követően 1996-ban vette fel a szakosztály (immár önálló egyesületként) a Kanizsa Kajak–Kenu Klub nevet, mely néven a mai napig is működik. Héder István visszavonulását követően, a klub akkori vezetősége a korábbi utánpótlás válogatott versenyzőt, Varga Gábort kérte fel az edzői feladatok ellátására. A 2000-es évek eredményességben, nem maradtak el a korábbi évtizedek színvonalától, továbbra is utánpótlás korosztályokban jeleskedtek versenyzőink. Az ezen időszakban megszerzett számos magyar bajnoki cím mellett ki kell emelni a klub eddigi történetének legkiemelkedőbb időszakát, amikor is a klub legsikeresebb és máig is aktív versenyzője Németh Ádám, kijutott a lengyelországi Poznanban rendezett ifjúsági Európa Bajnokságra K1-1000 m-en és végzett pontszerző helyen. Ugyanebben az évben Cserjés Veronika, a klub történetének máig legsikeresebb női versenyzője, kvalifikálta magát a Norvégiában rendezett ifjúsági maratón világbajnokságra, és végzett pontszerző helyen.

A 2000-es évek utolsó évei újabb magyar bajnoki címeket hoztak, majd 2013-tól Sári Nándor mesteredző Nagykanizsára szerződésével új fejezet kezdődött a nagykanizsai kajak-kenu sportban.